Star Wars VII: El despertar de la força

starwars3És possible començar un post sobre Star Wars parlant de Star Trek? Doncs crec que sí, sobretot si tenim en compte que també va ser J.J.Abrams qui va agafar l’altra saga galàctica i va ser capaç de crear un univers nou i consistent dins d’un imaginari ja existent. Amb El despertar de la Força, J.J. Abrams aconsegueix el que no va aconseguir George Lucas fa 16 anys, torna a portar-nos a l’univers Star Wars.

El despertar de la força ens situa uns trenta anys després de la destrucció de la segona Estrella de la Mort, amb una república feble i un nou enemic amenaçant la galàxia, la Primera Ordre. Sota el comandament del Suprem Lider Snoke (un virtual Andy Serkis), la Primera Ordre persegueix el mateix objectiu que l’Imperi, sotmetre tota la galaxia.

Si amb Star Trek el que J.J. Abrams va fer és crear una nova línia temporal connectada amb la clàssica que servia per donar un nou inici a l’univers, amb Star Wars ha preferit continuar amb la línia clàssica però donant peu a nous personatges i noves històries. Abrams utilitza els personatges clàssics reconeguts per tothom com a punt d’unió amb l’univers i base de l’argument però centra l’acció amb els nous. A partir d’avui la Rey (Daisy Ridley), en Finn (John Boyega), en Poe Dameron (Oscar Isaac) i en BB-8 ja formen part de l’imaginari Star Wars. Pels més grans que hem crescut amb les pel·lícules clàssiques mai ocuparan el lloc d’en Han, en Luke i la Leia però per tota una nova generació es poden convertir en referents. Una cosa més que Lucas no va aconseguir l’any 99.

starwars1

Amb El despertar de la Força hem trobat un nou significat per la paraula reboot. J.J. Abrams no reinicia la saga, no agafa els personatges clàssics i els dóna un rostre nou, amb El despertar de la Força el que fa és agafar la història clàssica i la re-imagina per crear una nova llegenda. Per aquest motiu molts dels fans ens trobem com a casa, la base de l’argument ens sona, el coneixem però el veiem des d’un nou punt de vista. Es pot arribar a criticar que Abrams no s’ha trencat les banyes en l’argument, ha agafat una cosa que funciona i l’ha polit una mica. No estaríem del tot en desacord però tampoc hi veig el problema. A diferència dels tres primers episodis on Lucas agafa la saga i la converteix en la seva joguina per experimentar i fer el que a ell li agrada, Abrams retorna la saga al públic. Ho fa pensant en la generació dels episodis IV, V i VI però, principalment en crear una nova generació de fans que es facin seves Star Wars. Imagineu viure l’episodi VII com el teu primer Star Wars, no les pel·lícules que el teu pare, mare o germans grans et posen al blu-ray de casa i t’ensenyen com una cosa que has de veure, el teu primer Star Wars propi i llavors potser no us molestarà tant que l’argument s’assembli a les clàssiques.

Star Wars VII: El despertar de la força, entreté, emociona i diverteix. Que és previsible? Per descomptat però fins i tot així aconsegueix emocionar. No li cal un pallasso per fer riure al públic, en fa prou amb un sentit de l’humor que ens acosta als episodis clàssics. No li cal una relació romàntica clàssica i ensucrada, en fa prou amb dos desconeguts que creuen camins. No li cal omplir la pantalla d’efectes especials, en fa prou en explicar una història.

L’episodi VII és un magnífic inici pel que es presenta com una magnífica trilogia on J.J. Abrams ha plantat la llavor del seu nou univers fent allò que més li agrada, explicar històries.

4 thoughts on “Star Wars VII: El despertar de la força

  1. Comparteixo una part del que dius. Per a les noves generacions és una bona pel·lícula i segur que els enganxa. Ara bé, per als que hem estat seguidors i hem vist els altres 6 episodis és una tragèdia: Ens trobem amb una còpia amb matisos de l’episodi IV. Quan la vaig veure em va semblar increïble que no haguessin estat capaços de fer una nova història. Ha estat una gran decepció, sobretot perquè tots els altres episodis, agradessin més o menys, tenien històries diferents.

    Em sembla un reboot correcte (res de l’altre món) però com a part de la saga és molt molt fluixa.

    • És cert que el guió no és original però crec que Abrams aposta sobre segur per donar un inici nou i fer un homenatge a la saga clàssica. Entenc el que dius però personalment crec que era un bon camí per tornar a començar i deixar que la història es desenvolupi de forma original en els episodis VIII i IX. A mi em va emocionar des del primer minut fent-me sentir que tornava a un univers que m’havia acompanyat de petit cosa que els 3 primers episodis (I, II i III) no van aconseguir en cap moment.

  2. Sí, però… Pel meu gust és massa Disney. És un retorn a les primeres, però sense el puntet de “fondo” que tenien. Crec que ha quedat massa superficial.

    • T’entenc però crec que hem de veure-la com un tot. L’inici d’una nova generació. El fondo l’anirem desenvolupant al llarg de les següents, aquesta és la presentació dels nous personatges, l’adéu als vells i el vincle a l’univers Star Wars. Potser d’aquí uns anys em menjo les meves paraules però veig a venir una gran trilogia.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s